Tuesday, September 1, 2015

Review photobook

Hi, this is my first time creating a photobook. This photobook I order from http://www.photobook.com.my/ using the ready-made template provide by them.

I am really satisfied with the photobook and also their service. Good quality and fast delivery. Love it.






Wednesday, June 3, 2015

PAIN RELIEF DURING LABOUR

There got few types of pain relief during labour (from what I have learn during HUKM Antenatal Class).

1. Natural Childbirth (no drug)

For natural childbirth, method that you can use to reduce the pain are:

- controlled breathing
- relaxation technique
- massage
- posture
- aromatheraphy

2. Injection to muscle (Pethidine)
3. Breath In gas (Entonox)
4. Block (epidural) - most famous


Monday, June 1, 2015

Surah dan Zikir Amalan ketika Hamil

  • Surah Yusuf  -  untuk memohon anak yang cantik rupa dan akhlak.
  • Surah Luqman  -  untuk memohon anak yang cerdik.
  • Surah Maryam  -  untuk memudahkan bersalin.
  • Surah Yasin  -  untuk memohon anak yang teguh hati dan tidak terpengaruh dengan maksiat.
  • Surah al-Hujurat  -  untuk membanyakkan susu ibu.
  • Surah al-Imran ayat 38  -  untuk memohon anak yang baik.
  • Surah al-Imran ayat 8-9  -  untuk memohon rahmat.
  • Surah Ibrahim ayat 40  -  untuk memohon agar anak tetap mengerjakan solat.
  • Surah al-Baqarah ayat 128  -  untuk memohon agar anak patuh kepada Allah S.W.T.
  • Surah Yassin ayat 22-23  -  untuk menjaga aqidah/memberi hidayah kepada anak.
  • Surah as-Sajdah ayat 7-9  -  untuk memohon agar anak menjadi orang yang soleh/solehah dan baik.
  • Surah al-Furqan ayat 74  -  untuk memohon agar dikurniakan anak yang menyejukkan/menyenangkan hati ibubapa / doa untuk mendisiplinkan anak / doa untuk kebahagiaan sekeluarga.

Tuesday, April 28, 2015

Set Berpantang Tanamera

Hi, harini rasa macam nak share pasal set Tanamera. Set Tanamera ni saya beli di Maternity & Children Expo, SACC Shah Alam macam dalam iklan dekat bawah ni:


Kalau nak tahu pasal Maternity & Children Expo ni, or nak dapatkan update terkini pasal Expo akan datang, boleh la like FB dia : MATERNITY & CHILDREN EXPO

Set Tanamera ni, saya beli loose je, bukan the whole set. Sebab rasa macam tak nak guna semua pun dalam set tu. So, yang saya beli adalah:

VIRGIN COCONUT OIL (VCO) TANAMERA


HERBAL BATH TANAMERA


Tak guna lagi, nak guna masa berpantang nanti. Boleh menyegarkan badan, mengeluarkan angin dari badan.

HERBAL MASSAGE OIL TANAMERA


Tak guna lagi, nak guna masa berpantang nanti. Boleh menghilangkan lenguh-lenguh di badan dan untuk minyak urut.

BROWN SOAP TANAMERA


Brown soap ni saya beli sampai dua. Haha. Sebab nak pakai sebelum bersalin sampai lah selepas bersalin. Saya dah start guna pun sekarang ni. Bau die saya tak suka sangat, bau herbal yang sangat kuat. Tapi kesan dia memuaskan so far. Time preggy ni tiba-tiba badan jadi gatal, so lepas pakai brown soap ni, memng berkurang lah gatal tu. hehe. 

Dari review mommies lain, brown soap ni boleh memutihkan kulit (sebab preggy women akan naik bintik-bintik gelap di badan) and boleh kurangkan stretch mark. Disebabkan saya baru je guna dua hari, so tak nampak lagi la kesan untuk yang ini.

KIDZ BABY SPOT MASSAGE OIL (MINYAK TELON) TANAMERA


Minyak Telon Tanamera ni tak ada dalam Set Berpantang Tanamera tu. Bau dia lebih kurang macam bau Minyak Yu Yee, tapi dia selamat untuk dimakan. Yang ni saya nak highlight. Kalau beli massage oil untuk baby, beli yang selamat untuk dimakan. Bukan kita nak kasi baby tu makan, tapi memang tabiat baby dia suka jilat-jilat jari dia, lengan dia.

Monday, April 27, 2015

Kelas Antenatal HUKM 2015

Hi, I attend kelas antenatal HUKM ni pada 25 April 2015 and for my opinion, kelas ni sangat berguna for first time mommy. Kelas antenatal ni selalunya dibuat sekali sebulan. So, better book awal-awal if planning nak attend. Yuran Kelas Antenatal ini RM120 untuk 2 orang (suami dan isteri). Kelas start pada pukul 8 pagi hingga pukul 5 petang. Tapi, peserta kelas digalakkan untuk datang lebih awal untuk pendaftaran.


Bangunan HUKM


Dapat goodies semasa pendaftaran

Antara topik yang diajar dalam kelas ini adalah Perubahan Fizikal dan Emosi ketika Hamil, Pain Relief During Labour, Type of Labour, Family Planning, Stem Cell, Pengurusan Bayi selepas Lahir, Breast Feeding, Good Exercises For Pregnant Women, and banyak lagi pasal pregnancy, labour and baby. Semua information sangat berguna ok!


Dalam kelas


Siap dapat nota dalam file lagi. hehe


Exercise

Selepas kelas, aktiviti terakhir adalah senaman. Peserta akan diberi tunjuk ajar secara praktikal. Antara senaman yang diajar adalah senama untuk preggy women, senaman ketika bersalin dan senaman selepas bersalin untuk dapatkan semula bentuk badan asal.

Selepas senaman, kami dibawa melawat tempat-tempat penting di HUKM seperti ward bersalin, bilik bersalin, bilik pembedahan.

Makanan disediakan, jangan risau. Minum pagi, lunch dan minum petang.

Thursday, April 9, 2015

Website dan Blog

Hai, ingin membina laman web (website) atau blog? Boleh layari link FREELANCE WEBSITE & BLOG DESIGNER untuk keterangan lebih lanjut.

Antara template yang disediakan adalah seperti berikut:

TEMPLATE 1


TEMPLATE 2


TEMPLATE 3


TEMPLATE 4


TEMPLATE 5


TEMPLATE 6




Tuesday, April 7, 2015

Majlis Solat Hajat dan Doa Selamat

Alhamdulillah, majlis Solat Hajat dan Doa Selamat telah pun selesai pada hari Sabtu, 4 April 2015 selepas solat Zohor di Pahang. Semua berjalan dengan lancar. Makanan kami prepare sendiri dengan pertolongan dari rakan-rakan, saudara dan jiran tetangga. Terima kasih buat semua yang membantu :)











Gambar time buat majlis preparation je yang ada. Time majlis, dah busy tak sempat nak snap picture dah. haha

MENU MAJLIS:
Nasi Putih
Kari Ayam
Ikan Goreng
Daging & Kacang Panjang Goreng Kunyit
Sambal Belacan
Air Sirap
Buah Tembikai


*pulut kuning dengan goodies tu kami prepare untuk kasi dekat orang yang datang solat hajat. wee

*Majlis kami buat kecil saja. Jemput jiran-jiran dengan saudara terdekat je.


PS: Tolong doakan keselamatan kami yer nanti. Di kesempatan ini, saya dan suami dan memohon maaf jika ada salah dan silap. Halalkan semua ya. xoxo

Tuesday, March 17, 2015

MATTA Fair March 2015

Last weekend, we went to MATTA FAIR 2015 at PWTC, Kuala Lumpur.

*The main reason we went to the PWTC is because we got a meeting with our client. But at the same times, there are MATTA Fair in MITC.



Collect all the booklets, can plan for next vacation. hehe



Sunday, March 15, 2015

Our Preparation

Some friends suggesting us to go to the Mom & Baby Expo. And here the story.

07 March 2015 - Mom & Baby Expo, IDCC Shah Alam.

Here, there are variety of booths selling mom and baby products such as diaper, baby gear (stroller, car seat), baby bath set, clothing, baby cot and mattress, breast pump, bottle warmer, sterilizer and many more.






08 March 2015 - Pureen Stock Clearance Promotion, Glenmarie Shah Alam

This event start on 9.30 am, and we arrived there at 9.45 am. And guest what, the car park was full already and the place is packed with people. We thought that we are still early, just 15 minutes late. Haha. 

I never regret going to this stock clearance. The price was super cheap and that make us wanna buy everything. Here, we bought clothes, blanket, towel, maternity pad, baby bolster, pillow and many more. 

I still got a lot of things to buy here, but I got a meeting at KL after lunch. So sad.

Friday, March 13, 2015

Just sharing some recipes

Hi, today I want to share some recipes from my cookbook collections.




Happy cooking!

Tuesday, March 10, 2015

Turn your hobbies or interest into business

Hi all,

People have different hobbies, so turn your hobbies or interest into business. Why? Because you'll definitely feel happy doing what you love, and you'll never get tired doing it.

Not all people love baking, but they do love to eat cake.
Not all people love sewing, but they want to look pretty in their new outfit.

Andddd, this is what I am doing right now. I turn my interest into business. Will share you more about my business later ya. (not ready yet to share it here. haha) Please pray for me, hopefully this is the right decision for me and my future. InsyaAllah.


Tuesday, February 24, 2015

Kelantanese Food

This is how I spent my Chinese New Year holiday. Six days in Kelantan was awasome. Shopping at Pengkalan Kubur and some of the items was super cheap (borong sakan all my sewing items okay!). Kelantanese food that you should not miss when you are in Kelantan are 'Mee Celop', Lokceng and 'Nasi Berlauk'. (forgot to snap the picture of 'Nasi Berlauk')




Mee Celop



Lokceng or Lokching or Satay Ikan